Цветотерапия с есенциите на Др-Бах

Ползи от терапията с цветните есенции на Д-р Бах:

 

  • Страх
  • Тревожност
  • Депресия
  • Стрес
  • Натрапливост
  • Безсъние
  • Паника
  • Менопауза
  • Зависимости
  • Концентрация и др.

 

Какво представляват Есенции на др. Бах?

Цветните Есенции са лечебно средство на енергийна основа с меко действие. Те възстановяват емоционалното равновесие и по този начин помагат за оздравителния процес на тялото (други енергийни методи на лечение са например хомеопатията, акопунктурата и Рейки). Правят се чрез воден извлек от цвета на растението.

Д-р Бах е открил 38 Есенции и ги е оформил в завършена лечебна система. Днес по цял свят са открити още много цветни есенции.

Цветята и растенията са използвани за лечение от хилядолетия. Смята се, че цветните Есенции са известни от много дълго време, може би от древен Китай. Древните общества са умеели да лекуват чрез цветната сила на растенията.  Есенциите са открити от д-р Едуард Бах, лекар, бактериолог и хомеопат през 20-те  –  30-те години на ХХ век. Той искал да открие лечебен метод, който да хармонизира емоционалните и духовни разстройства, които водят до физически заболявания. Намерил средствата за такова лечение сред природата – в някои диворастящи растения. Неговият възглед, че „здравият ум е гаранция за здраво тяло”, изпреварва своето време. Едва в наши дни медиците и психолозите започват да откриват и да изследват тясната връзка между психиката и физическото тяло. Системата на д-р. Бах има много последователи по света – в Европа, САЩ, Австралия. Системата е разработена така, че да може да се използва от всички хора, независимо от местоположението, расата и образованието им. Един от основните принципи е простотата.

През медицинската си практика д-р. Бах забелязал, че хората реагират различно на едно и също лечение и че характерът и емоционалната нагласа на пациентите е по-важна за оздравяването от лечението само на телесните симптоми. Въз основа на дългогодишните си наблюдения той разделил хората на 7 основни групи според характера и емоционалната и умствена нагласа (страх, несигурност, недостатъчен интерес към настоящето, потиснатост и отчаяние, самота, свръх загриженост за другите или за себе си). В тези групи той категоризирал 38 негативни умствени нагласи и след близо 20-годишни изследвания открил растения и цветя, които да хармонизират тези нагласи.

Как действат Есенциите?

Виж видовете есенции тук

Лечението чрез цветни Есенции не прилича на никое друго. Докато медикаментите облекчават или потискат (маскират) физическите симптоми, Есенциите хармонизират емоционалния дисбаланс, който е причина за болестта. За разлика от другите лечебни системи, Есенциите не се борят и не елиминират нашите симптоми и проблеми, а ни изпълват с положителни вибрации и така ни дават възможност сами да постигнем здраве и хармония.

Д-р Бах казва: „Действието на тези Есенции е да повиши нашите вибрации и да отвори нашите канали, за да възприемеме Духовния Аз; да ни изпълни с онези конкретни добродетели, от които се нуждаем и да отмие от нас грешките, които ни причиняват зло. Те могат, подобно на хубавата музика или на всяко друго великолепно и възвишено нещо, което ни вдъхновява, да ни помогнат да постигнем покой и да се освободим от страданията”. Физическите симптоми изчезват, когато човек като цяло получава нови сили, и постига мир, равновесие и хармония в себе си.

Цветните Есенции лекуват ли физически болести?

И да, и не.

Не, защото няма пряка връзка между конкретната болест и дадената Есенция. Цветните есенции не действат на биохимично ниво, както например аспиринът, а чрез хармонизиране на емоциите облекчават физическите симптоми. Лечебната система на д-р Бах разглежда физическите разстройства  като резултат от емоционалните и ментални разстройства. Работата на лечителя е да разбере какви са тези разстройства и да препоръча онази Есенция, която ще помогне на пациента да възстанови вътрешната си хармония.

Да, защото между тях има връзка. Човек, който по характер е суров и закостенял в мисленето си, може да развие например артрит, но лечителят трябва да установи  умствената му нагласа, а не физическото му състояние. Ако сте претоварени от работа, но не си позволявате почивка, може изведнъж да усетите колко в същност сте уморени и да си дадете отдих, докато тялото ви не се е разболяло от пренапрежение.

Да, защото умствената и емоционалната хармония незабавно ще се прояви като здраво физическо тяло. Есенциите могат да помогнат на хората с физически заболявания, като хармонизират неправилните умствени нагласи, чувствата, мислите, вярванията, възгледите, емоционалните конфликти и травми на подсъзнателно ниво, които имат отношение към появата на заболяването, както и начина, по който пациента се отнася към него. Тъй като са енергийни по природа, те са насочени по-скоро към нефизическата част от нас. Следователно, те не лекуват определени заболявания, а хармонизират основни емоционални и умствени нагласи. Пациентите забелязват, че когато мислите и емоциите им започнат да се променят, физическите им симптоми също отшумяват. Нужно е единствено желание да оздравеете. Това звучи лесно, но трябва да сте готови да се откажете от болестта и нейните предимства (самосъжаление, търсене на внимание, бягство от проблемите в ежедневието и т.н.). Да оздравее може само онзи, който е готов да отхвърли всичко, което го прави болен – негативните и разрушителни мисли, навици и емоции.

Есенциите не могат да помогнат, ако желанието за оздравяване не е достатъчно силно. Няма такава терапия, която да лекува всичко. Понякога болестта показва, че пациентът се нуждае от почивка и спокойствие или че трябва коренно да промени начина си на живот. Има и хора, които предварително отхвърлят напълно този вид лечение и поставят вътрешни прегради в себе си. Има и пациенти, които са нетърпеливи и очакват бързи резултати. Ако веднага не ги получат, те смятат, че лечението не им помага и се отказват от него.

Могат ли да се използват Есенциите заедно с други лечебни методи?

Есенциите подпомагат всяко друго лечение. Особено добре се съчетават с психотерапия, други енергийни терапии, акупунктура, хомеопатия, както и с методите на традиционната медицина.

Ако сте в тежко умствено или емоционално състояние или имате сериозни здравословни проблеми, трябва да потърсите квалифицирана медицинска помощ. Есенциите могат много да ви помогнат като добавка към основното лечение. Днес някои от практикуващите академична медицина лекари се обръщат към Баховите лечители и работят съвместно с тях. Независимо какво е другото лечение, цветолечението може да ви бъде много полезно както при физически, така и при психически и емоционални проблеми. Ако имате сериозно заболяване и употребявате медикаменти от дълго време, но сте решили да опитате с цветолечение, уведомете лекаря си и не прекъсвайте медикаментозното лечение без лекарско наблюдение.

Обикновено при третиране на емоционалните блокажи и отрицателните нагласи се наблюдава облекчение и изчезване на физическите симптоми, тъй като хармонизирането на ума и чувствата води до активиране на собствените оздравителни сили на организма.

Как се използват Есенциите?

Пийте по 4 капки 4 пъти дневно, като 20-30 мин. преди и след тях не трябва да се храните. Този начин е подходящ за продължително лечение на хронични състояния. Друг начин – капнете 2 капки в чаша вода и отпивайте на глътки през определени интервали, докато получите облекчение. Този начин се предпочита при остри състояния и критични ситуации.

Есенциите са абсолютно безвредни. Есенциите не съдържат физическа субстанция от растенията, само вода и бренди. Те са енергийни по природа. Това означава, че не са отровни и към тях няма привикване и зависимост.

Не можете да ги предозирате, дори ако изпиете цялото шише с концентрат. Единствената реакция ще бъде от съдържащия се там алкохол.

Може да капнете капките в чай, кафе, сок, газирани напитки и пр. В това отношение те се различават от хомеопатичните лекарства.

Есенциите може да ги мажете върху кожата си, да ги направите на горещ или студен компрес, лосион или лапа, да ги прибавите към масажно масло или козметичен крем.

Колко често и колко дълго се вземат есенциите?

Зависи от вас. Ако проблемът ви не се е задълбочил или сте във временна криза, ако изпитвате само лека смяна на настроението, може да имате нужда само от една или няколко дози, но ако сте в едно и също негативно състояние от дълго време, може да ги вземате по-дълго, дори няколко години. Тук няма правила, всичко зависи от вас и от това, как се чувствате.

Може ли да се получи алергична реакция към есенциите?

Не. Есенциите са енергийни препарати, направени чрез максимално разреждане по подобие на хомеопатичните лекарства. В тях не се съдържа биохимична материя от растенията, а само енергийната им матрица. Онова, което поемате от шишето с терапевтичния разтвор, е минерална вода и бренди. Единствената ви реакция би могла да бъде към брендито, ако сте чувствителни към алкохол.

Какви състояния лекуват Есенциите – продължителни или временни?

И двете. Има есенции, които третират хронични състояния и такива, които са за спешни случаи или за остри състояния. Да речем, че по принцип сте уравновесени и нямате нужда от лечение с Есенции, но неотдавна е починал човек, когото сте обичали и това е предизвикало шок. Вземайте Витлеемска звезда (Star of Bethlehem), докато симптомите преминат.

  • Консултацията представлява разговор или интервю, при който терапевта ви задава въпроси. На базата на получената информация, терапевтът приготвя индивидуална комбинация от няколко есенции в шишенце от 20 мл., което е само за вас. Пиете капките 4 х 4 капки под езика или в малко вода (сок, чай) между храненията.
  • Когато е от разстояние, консултацията се прави на по телефона, а есенциите се изпращат по куриерска фирма „Спиди“ с наложен платеж.

 

*Първична консултация + Цветни есенции (от разстояние или на място) – 60 мин.

Цена: 70 лв.

*Проследяване на лечението + Цветни есенции – 30 мин.

Цена: 35 лв.

0
    0
    Количка
    Количката е празнаКъм магазина