Пранаяма (дихателни упражнения)

„Прана“ се отнася до универсалната жизнена сила и а „яма“ означава да се регулира или да се удължи. Прана е жизнената енергия, необходима на нашите физически и фини слоеве, без които тялото ще загине. Това е, което ни държи живи. Пранаяма е контрол на прана чрез дишането. Тези техники използват дишането през носа.

Прана тече през хиляди фини енергийни канали, наречени „нади“ и енергийни центрове, наречени „чакри“. Количеството и качеството на прана и начина, по който тече през надите и чакрите определя състояние на ума. Ако нивото на Прана е високо и потокът й е непрекъснат, гладък и стабилен, умът остава спокоен, положителен и ентусиазиран. Въпреки това, поради липса на знание и внимание към дишането, надите и чакрите в човек може да бъдат частично или напълно блокирани, което води до нарушен и прекъснат поток. В резултат на това човек преживява увеличени притеснения, страх, несигурност, напрежение, конфликти и други отрицателни качества.

Древните мъдреци в Индия са открили тези дихателни техники. Редовното практикуване увеличава и подобрява количеството и качеството на прана, изчиства блокираните нади и чакри, в резултат на което практикуващият се чувства енергичен, ентусиазиран и позитивен. Практикувана правилно под правилния надзор пранаяма внася хармония между тялото, ума и духа, правейки ни физически, умствено и духовно силни. Пранаяма е полезна и за постигане на релаксация и намалавяне на умствените и емоционални смущения. Практикуването на пранаяма започва с осъзнаване на естественото дишане и се усъвършенства чрез дълбоко, спокойно дишане до разнообразни енергизиращи и стимулиращи практики.

0
    0
    Количка
    Количката е празнаКъм магазина