Йога Нидра

Единствения начин да се свържем със Съществуването е да навлезем навътре, защото там в центъра все още сме свързани. Да навлезем съзнателни, будни, наблюдаващи.

По време на практиката изглежда, че човек сякаш спи, но съзнанието му функционира на едно по-дълбоко ниво на осъзнаване. По тази причина Йога Нидра често е наричана “психичен сън“ или дълбока релаксация с вътрешно осъзнаване. В това гранично състояние между съня и будуването се осъществява спонтанна връзка с подсъзнателните и несъзнателните измерения. Състоянието на релаксация се постига чрез обръщане навътре и отдалечаване от външните преживявания. Ако съзнанието може да се отдели от външното осъзнаване и от съня, то се превръща в нещо много мощно и може да се използва по редица начини – например за развиване на паметта, за увеличаване на знанията и творческите способности или за трансформиране природата на човека.
В тази практика са включени техники от „осъзнато сънуване“ или „сънуване наяве“. На участниците се поставят определени задачи, които по време на медитацията трябва да изпълнят. След това, който желае може да нарисува видяното и накрая всички заедно тълкуваме получените резултати. При следващата практика, може да се опитаме съзнателно да корегираме нещата, които не ни харесват.
Тази практика успокоява ума и ни води към усещане за цялостност. Подходяща е за напълно начинаещи.

0
    0
    Количка
    Количката е празнаКъм магазина