Виняса флоу

Виняса буквално означава дишам. За този тип упражнения са характерни няколко асани, които преливат от едина към следваща с помощта на дишането. Самото свързване между отделните упражнения се нарича флоу.

Характерно за тази практика е комплексът от упражнения Сурия Намаскар, което е Поздрав към слънцето. При преминаването от една позиция на тялото на друга има вдишване и издишване, което балансира емоциите, регулира ударите на сърцето и носи пълно отдаване на тишината и спокойствието. Тази практиката много често се нарича „в синхронизиран с дишането“.

Виняса всъщност е серия от асани, които са свързани с ритъма на сърцето и на дъха. Ритъм, промяна, преливане, непрекъснатост са част  от ключовите и определящи думи за този стил. 

Най-отличаващото от другите видове упражнения в серия е, че тук вдишването се свързва с отварящи движения нагоре и влизане в нова асана. Докато издишването е насочено към движенията на тялото надолу и съответно излизане от конкретната поза.

Хората, коиторедовно играят Виняса флоу йога, усещат прилив на енергия, повишаване на тонуса, подобряване на храносмилането, липса на раздразненост дори след тежък ден в офиса, спокоен сън, приятни емоции, подобрява кръвообращението и концентрацията. 

От една страна тялото се чувства освежено, а от друга умът е освободен от ежедневните тревоги и стреса. Това кара практикуващите тази йога да се чувстват млади, енергични и уравновесени.

За кого е подходяща?

Единственото условие е дапрактикувате този стил след познание и практика по йога. Упражненията не са противопоказни, дори действат добре на хора с високо кръвно налягане, болести на храносмилателната система, алергии и дихателни проблеми.

За да изпълнявате йога не е необходима специална подготовка.Достатъчни са удобни дрехи, постелка и понякога одеяло, въже или други помощни материали.

Практиката е достъпна за всеки и почти няма противопоказания. Разбира се, ако имате настоящи травми може да е сложно да се изпълняват определени асани. Припо-възрастните хора също няма проблем да практикуват йога, но е добре постепенно да усъвършенстват позите и от начало да практикуват по-лесните.

0
    0
    Количка
    Количката е празнаКъм магазина