Какво представляват чакрите

    Чакрите са част от фината енергийна система на човека и играят важна роля за неговото здраве и лечение. Понякога чакрите са блокирани или в тях има натрупана отрицателна енергия, затова за да се проведе лечение те трябва да бъдат деблокирани и прочистени.

    Чакрите са свързани с ендокринните жлези на физическото тяло. Нашите фини енергийни тела поглъщат енергия, която е с висока вибрация, препращат я в чакрите, които я трансформират и насочват към ендокринните жлеза. Нарушение в една от системите неизбежно води до промени в другите системи. Затова е важно балансирането на чакрите, което води до равновесие във всички системи.

    За тях може да се мисли и като за точки, в които душата се свързва с физическото тяло. Те представляват като енергийни вихри, завихрящи се навътре или на вън от точките на различните чакри. По форма наподобяват спираловидното движение на водата, завъртяна във водовъртеж.

    Има седем основни чакри, като се почне с коренната чакра, разположена в основата на гръбначния стълб и се свърши с коронната чакра, разположена на върха на главата. Честотата и сложността на енергията нараства с всяка следваща чакра. Коренната чакра притежава много основна енергия, а енергията на коронната чакра е много силно пречистена. Чакрите са в основата на създаването на различните видове съзнание, функциониращо в нашата фина енергийна система и са свързани с цялата съвкупност на човешкия опит. Над коронната чакра и под нея съществуват и допълнителни чакри. Второстепенни чакри са разположени в дланите, стъпалата, коленете, и други части на тялото.

    Всяка чакра излиза от гръбначния стълб. От втората до шестата чакра са по дължината на гръбнака, всяка има вход-изход и връхна точка в гръбначния стълб. Входът-изходът е връзката с външния свят (аурата), а връхната точка е връзката с вътрешния свят. Предната страна обикновено е свързана с получаването на фина енергия, а задната с излъчването на енергията. Предната страна е с емоционални характеристики, а задната с волеви.

    Всяка чакра е свързана с една много фина енергия, която тече по гръбначния стълб. Каналът е съставен от три части: сушумна е в центъра на гръбнака и е най-важният енергиен канал във фината енергийна система; другите два са ида и пенгала и се простират отзад и отпред на сушумна. Този канал разпределя eниргията по цялата фина енергийна система.

ОПИСАНИЕ НА СЕДЕМТЕ ЧАКРИ:
 1. Коренна чакра – Муладхара

    Коренната чакра е свързана с основата на гръбначния стълб и е насочена между краката надолу към земята. Нейният цвят е червеният. Тя е свързана с фината енергийна система на земята. Поддържа волята ни за живот и снабдява тялото с жизненост. Нейната енергия е свързана с потребността от храна, подслон и основните нужди на живота. С оцеляването.

 1. Чакрата на кръстната кост – Свадхистана

    Втората чакра е свързана с кръстната кост. Нейният цвят е оранжевият. Тя е свързана с възпроизводството, секса, физическата наслада и аспекта на физическото и емоционалното привличане в човешките отношения. Това е едно от местата, на които хората крият вината и унижението. Това е основното вместилище на тъмния аз.

 1. Чакрата на слънчевия сплит – Манипура

    Третата чакра е свързана с областта на слънчевия сплит. Нейният цвят е жълтият. Вкарва и изкарва енергията, необходима за проявяване на нашата същност. Нарича се още и център на силата, защото чрез нея се проявява волята. Тук може да са разположени доверие и целенасоченост, както и гняв и страх.

 1. Чакрата на сърцето – Анахата

    Четвъртата чакра е свързана с центъра на гърдите, разположен близо до физическото сърце. Нейният цвят е зеленият (и розовият). Свързана е с всички аспекти на любовта, с радостта, уважението и предаността. От сърдечната чакра може да дойде духовното ръководство и висшето съзнание. Тя е една от двете важни чакри, през които енергията на Рейки влиза в ендокринната система на човека.

 1. Чакрата на гърлото – Вишудхи

    Петата чакра е разположена в областта на гърлото. Нейният цвят е синият. Чакрата е свързана с изразяването на творческите способности с помощта на устната и писмената реч. Свързана е със съзерцанието и с някои от аспектите на мисленето и планирането. Чрез нея се проявява начинът, по който ние сме свързани с другите хора и особено с група от хора.

 1. Чакрата на челото – Аджна

    Шестата чакра е разположена между веждите и се нарича още третото око. Нейният цвят е виолетовият. Свързана е със самосъзнанието, мъдростта, висшето съзнание, ясновидството, непосредственото познание, визуализацията и понятийното мислене.

 1. Коронната чакра – Сахасрара

    Седмата чакра е разположена на върха на главата и прокарва пътища над главата. Нейният цвят е белият. Тя ни свързва направо с висшата сила и духовното съзнание. Това е другата важна чакра, през която Рейки влиза в човека.

БАЛАНСИРАНЕ НА ЧАКРИТЕ
 • хармонизират чакрите, всяка поотделно и всички заедно
 • активират жизнената енергия в организма
 • лекуват психосоматични проблеми
 • стимулират духовното развитие
 • активират добрината и състраданието
 • съдействат за самоопознаването ни
Балансирането на чакрите успокоява, освежава, ободрява.
0
  0
  Количка
  Количката е празнаКъм магазина