Аюрведа

Ползи от лечение с Аюрведа:

 • Аюрведа определя много точно болестният процес, дълго преди появата на каквито и да е явни признаци на болестта.
 • Чрез откриване на ранните симптоми на дисбаланс и реакцията на организма може да се определи бъдещо заболяване.
 • Аюрведа поправя енергийните дисбаланси в човешкото тяло, които неминуемо водят и до физически проблеми.
 • Методите за лечение са изцяло природосъобразно чрез храни, билки, подправки, биопродукти, физическа активност или процедури за детоксикация.
 • Подхода е абсолютно индивидуален и не може същата програма да бъде предложена на друг човек с подобна симптоматика.

Равновесието е здраве, здравето е равновесие

Аюрведа е древна система за здраве, съвкупност от пълноценен начин на живот, терапия за тяло, психика, чувства и дух.

Думата е преведена от санскрит и означава: „аюр” /живот/ и „веда” /знание/.

Според Аюрведа здравето носи щастие или ако сме здрави, ние получаваме повече щастие и удоволствие от живота.

Йога и Аюрведа са две тясно свързани духовни науки, чиито корени са във ведическата традиция на Индия. Аюрведа е наука за изцелението на тялото и ума, Йога е наука за себепознанието, което може да бъде постигнато при условие, че тялото и умът работят както трябва. Двете дисциплини са се развивали съвместно и винаги са били прилагани заедно. Затова тези, които се интересуват от едната, ще имат полза от приложението и на другата.

Аюрведа на санкрит означава „наука за живота” или „практика за дълголетие”. Според Аюрведа, ако спазваме определени принципи на хранене и начин на живот, ние не само можем да се предпазим от заболявания, но да живеем по-дълго и здравословно в баланс и хармония със себе си и със света.

Аюрведа съществува от над 5 000г., това е най-древната, изначална медицина, дадена ни от Данвантари. Тя съдържа методи за провеждане на профилактика, диагностика и лечение на различните видове болести, атакуващи грубото и фино материално тяло. Аюрведа е практична наука за живота, чиито принципи са универсални и приложими във всяка сфера на човешката дейност. Ако се грижим за тялото според божествените закони, то може да ни помогне за постигането на вътрешно и външно равновесие по пътя към съвършенството.

Аюрведа ни дава разбиране за фините закони на природата, които влияят върху нашето тяло и заобикалящата го среда. Елементите в природата, характеристиките на материята, характеристиките на тялото и последиците от дейността са обединени от Аюрведа в единна система.

Докато в традиционната медицина диагностика се прави след появяването на болестта, в Аюрведа се определя много точно болестният процес, дълго преди появата на каквито и да е явни признаци на болестта.

Чрез откриване на ранните симптоми на дисбаланс и реакцията на организма може да се определи бъдещо заболяване.

Диагностицирането се осъществява по различни методи – пулс, урина, изпражнения, реч, език, докосване, визия, външен вид.

Трите доши

Според Аюрведа цялата Вселена е проявление на петте основни елемента: пространство, въздух, огън, вода и земя. Всичко в природата е изградено от тях в определени съотношения. Комбинирайки се, те създават трите основни типа енергии или доши, които съществуват във всекиго и във всичко.

Въздухът и пространството образуват вата доша.

Огънят и водата образуват пита доша.

Земята и водата образуват капха доша.

В нормално състояние дошите поддържат тялото. Когато се нарушат, те увреждат тялото с различни болести.

Доша означава онова, което дебалансира, което разваля, патогенен фактор. Този негативен аспект от тяхната природа се проявява, когато дошите са извън баланс.

Дошите се балансират от храни, билки и дейности с противоположни свойства.

Какво представлява аюрведичната консултация?

Най-напред се прави диагностика. Това става чрез различни подходи – измерване на пулс, наблюдава се вида на езика, кожата, общият външен вид. Терапевта задава множество въпроси за начина на живот и хранене. На базата на тази информация се определя коя доша човек е по конструкция и коя доша в момента е в дисбаланс.

Основното лечение има за цел да изгради здравословно функциониращ метаболизъм, добро хранене и достатъчно отделяне на токсичните от организма. Това се постига чрез назначаване на индивидуален хранителен режим и начин на хранене, подходяща физическа активност, назначаване на лечение чрез аюрведични продукти и при необходимост пречистващи процедури. Подходът е строго индивидуален и цели постигане на вътрешно равновесие, като път към изцелението.

Аюрведична консултация – 60 мин.

Цена: 80 лв.

0
  0
  Количка
  Количката е празнаКъм магазина